Raskesport.ee

  • Suurenda kirja suurust
  • Vaikimisi kirja suurus
  • Vähenda kirja suurust

RASKESPORT.EE PORTAAL ON UUENDAMISEL.
Osad uudised võivad olla ajutiselt kättesaamatud. Vabandame!

Avaleht Artiklid Toitumine Yale'i ülikooli loengusari toitumisest

Yale'i ülikooli loengusari toitumisest

Yale'i ülikoolis 2008. aasta sügisel professor Kelly D. Brownelli poolt peetud loengusari käsitleb toitumist inimese tervise ja heaolu seisukohast. Teemade hulka kuuluvad maitseeelistused, vastumeelsed toidud, nälja ja täiskõhutunde reguleerimine, toit lohutajana, söömine sotsiaalse rituaalina, toitumisprobleemide sotsiaalsed normid.

Toidupoliitika valdkonnast käsitletakse jätkusuutlikku ja orgaanilist põllumajandust, geneetiliselt muundatud toite, toitumispoliitikat ja toidu- ning põllumajandussektorite mõjuvõimu. Lisaks uuritakse selliseid probleeme nagu alatoitumine, toitumishäired ning ülemaailmne ülekaalulisuse epideemia, toidureklaami mõju lastele, vaesus ja toit ning toidu mõju inimesele kaasaegses keskkonnas.

Kelly D. Brownell on Yale'i ülikooli epidemioloogia ja avaliku tervishoiu instituudi psühholoogiaprofessor.

Inglisekeelne loengute nimekiri ning video- ja audiofailid loengutest asuvad Yale'i ülikooli koduleheküljel.

  1. Sissejuhatus: Millest me toitume ja miks? Toidu roll kaasaegses maailmas.
  2. Toit minevikus ja tänapäeval: moodsa toidu omadused ja sobimatus evolutsiooniga.
  3. Bioloogia, toitumine ja tervis I: Millest me toitume?
  4. Bioloogia, toitumine ja tervis II: Kasulikud ja kahjulikud toidud.
  5. Bioloogia, toitumine ja tervis III: Maitse- ja sõltuvuspsühholoogia.
  6. Kultuur ja söömisharjumuste muutlikkus. (külalislektor Ashley Gearhardt)
  7. Nälg üleküllastunud maailmas.
  8. Toitumisharjumuste muutumine ja ülemaailmsed toiduprobleemid.
  9. Muistsest põllumajandusest tänapäeva: roheline revolutsioon ja maailma toitmise võimalikkus.
  10. Jätkusuutlikkus I: kaasaegse põllumajanduse mõju keskkonnale ja energiakasutusele.
  11. Jätkusuutlikkus II: kaasaegse põllumajanduse mõju bioloogilisele mitmekesisusele, geneetilisele muundamisele ja loomade heaolule.
  12. Avalik tervishoid ja meditsiinilised mudelid toitumisharjumustes: päästes elusid miljoni kaupa.
  13. Söömishäired ja ülekaalulisus. (külalislektor B. Timothy Walsh)
  14. Toidutööstuse tulevik. (külalislektor Derek Yach)
  15. Majandus, toitumine ja tervis: toetused, toidukõrbed ja muu.
  16. Kõik peale minu: toiduturunduse kõikehõlmav mõju toitumisvalikutele.
  17. Toidupoliitika I: poliitika mõju riiklikule toitumispoliitikale. (külalislektor Rogan Kersh)
  18. Toidupoliitika II: probleemid, vastasseisud ja olukorra tõelised peremehed.
  19. Seadused ja võimalused toitumisharjumuste ja tervise parandamiseks. (külalislektor Stephen Teret)
  20. Koolid ja toitumine: tervise ja poliitika kokkupõrge. (külalislektor Marlene B. Schwartz)
  21. Kaasaegse toitumise muutumine. (külalislektor Brian Wansink)
  22. Jätkusuutlikkus ja ligipääs tervislikule toidule. (külalislektorid Melina Shannon-DiPietro ja Jennifer McTiernan)
  23. Edulood, innovatsioon ja muutused rohujuure tasandil.
1. Introduction: What We Eat, Why We Eat and the Key Role of Food in Modern Life
2. Food Then, Food Now: Modern Food Conditions and Their Mismatch with Evolution
3. Biology, Nutrition and Health I: What We Eat
4. Biology, Nutrition and Health II: What Helps Us and Hurts Us
5. Biology, Nutrition and Health III: The Psychology of Taste and Addiction
6. Culture and the Remarkable Plasticity of Eating (Presentation by Ashley Gearhardt)
7. Hunger in the World of Plenty
8. Nutrition Transition and Global Food Issues
9. From Ancient to Modern Farming: The Green Revolution and the Prospect of Feeding the World
10. Sustainability I: The Impact of Modern Agriculture on the Environment and Energy Use
11. Sustainability II: The Impact of Modern Agriculture on Biodiversity, Genetic Modification and Animal Welfare
12. Public Health vs. Medical Models in Nutrition Change: Saving Lives One or a Million at a Time
13. Eating Disorders and Obesity (Guest Lecture by B. Timothy Walsh)
14. Perspectives of the Food Industry (Guest Lecture by Derek Yach)
15. Economics, Nutrition and Health: Subsidies, Food Deserts and More
16. Everyone but Me: The Pervasive Reach and Powerful Influence of Food Marketing on Food Choices
17. The Politics of Food I: How Politics Affects National Nutrition Policy (Guest Lecture by Rogan Kersh)
18. The Politics of Food II: The Issues, the Fights and Who Controls the Frame
19. The Law and Opportunities to Improve Nutrition and Health (Guest Lecture by Stephen Teret)
20. Schools and Nutrition: Where Health and Politics Collide (Guest Lecture by Marlene B. Schwartz)
21. The Morphing of the Modern Diet (Guest Lecture by Brian Wansink)
22. Sustainability and Health Food Access (Guest Lecture by Melina Shannon-DiPietro and Jennifer McTiernan)
23. Success Stories, Innovation and Change from the Grass Roots
 

Küsitlus

Kust ostsid viimati spordivarustust või trenniriideid?