Raskesport.ee

  • Suurenda kirja suurust
  • Vaikimisi kirja suurus
  • Vähenda kirja suurust
Avaleht Maadlus Maadlejad justkui magasid kui otsuseid tehti

Maadlejad justkui magasid kui otsuseid tehti

Veebruaris, mil kaaluti maadluse olümpiasaatust Šveitsis Olümpiakomitee peakontoris, ei osalenud protsessis ühtegi maadlusega seotud isikut, et kaitsta oma ala. Seevastu moodse viievõistluse lobigrupid olid esindatud. Pead vangutama panev fakt on see, et FILA kontor asub vaid 24 km kaugusel Genfi järvest Šveitsis.

Nenad Lalovic sai FILA presidendiks pärast maadluse väljahääletamist, ta ütles the Des Moines Register-le raadiointervjuus :“Kui oli otsustamise aeg veebruaris, ei olnud kedagi seal. Kõik ütlesid, et neid ei informeeritud, kuid mul on seda raske uskuda. Me justkui magasime“

Lalovic lubas, et äratuskell helises kõvasti - äratades kõik, kes arvasid, et maadlus on asendamatu olümpiaala. Uus FILA boss lubas kiiret tööd tõestamaks maadluse elujõudu pikaajalise olüpiaalana tulevasel teisel IOC hääletusel, mis terendab maikuus. Kohtumise tulemusena võib maadlus pääseda nimekirja, mis läheb septembrikuu lõplikule hääletusele, kus valitakse üks ala 2020 olümpiamängude kavasse.

Hiljuti kohtus Lalovicil IOC presidendi Jacques Rogge-ga, ta on ka kokku kutsunud komiteesid, et uuesti üle vaadata kõik aspektid- maadlusreeglitest ja trikoodest kuni televisiooni ja turundusvõimalusteni.

Maadlus on nüüd vastamisi pesapalli ja softpalli kombineeritud kohataotlusega, veelauatamise, squashi, sportronimise, rulluisuspordi ja võistlusportide karate ja wushuga. Need spordialad on olnud teadlikud oma võimalustest ühe koha pärast võidelda, samas kui maadlust tabas IOC otsus nagu välk selgest taevast.
„Me oleme kaotanud kaks aastat. Meie kaasvõitlejatel oli kaks aastat rohkem, et ettevalmistuda. Me valmistume ette pakkumiseks IOC-le, see on suur töö ja meil ei ole ülemäära palju aega“: ütles Lalovic.

„Siiski, me oleme maadlejad – me võitleme koguaeg.“
Lalovic ütles, et maadlustrikoo vahetus Kreeka-Rooma maadluses on tõenäoline muudatus Olümpiaks.

„ Trikood peavad muutuma, paljudel põhjustel. Nad on liiga vanamoelised. Meil on olnud samad võistlusvormid 20-30 aastat või isegi kauem. Kreeka-Rooma maadlusvormil tulevad ilmselt varukad. Maadlejad higistavad palju, teiseks või kolmandaks ringiks on võimatu haaret saada. Lisaks on oluline, et Kreeka- Rooma ja vabamaadlus trikood erineksid üksteisest juba algusest peale, vaatajatel on lihtsam arusaada millist ala nad vaatavad“: ütles Lalovic.

Lühike ajavahemik enne IOC hääletust limiteerib maadluse võimalusi teha muutusi.
Lalovic rääkis:“Aega on liiga vähe. Me peame testima kõiki muutusi ja need kehtestama. Me ei saa alustada enne järgmist aastat, ent saame rääkida muutustest liikmetele maikuus.“

Lalovic-i muutusideed:

Lihtsustada reegleid: „Need peavad olema vähem komplitseeritud. Ma tahan, et mees või naine, kes pole kunagi maadlust vaadanud, saab minna saali hommikul ja lahkumise ajaks saab aru kõigist reeglitest. Kui asi nii toimiks käiksid kõik maadlust vaatamas."
Rohkem punkte: „Hetkel on liiga palju ringist välja lükkamist, see ei ole huvitav ei meedia ega vaatajate jaoks. Maadlejate risti panemine viigiseisu lahendamiseks on halb. Oluline on karistada passiivset maadlust. Nii lubame maadlejatel olla agressiivsemad."
Elimineerida kohtunike subjektiivsus: „Me peame kõik teadma mille eest saadakse punkte - moodus peab olema lihtne ja kiire, mitte nagu praegu. Kohtunikud peavad olema praktiliselt nähtamatud, me ei taha, et neil oleks otsustamisõigus lõpptulemuse üle."
Koostöö IOC-ga, mitte opositsioon: „Me ei peaks andma medaleid tagasi protestimärgina. Ma arvan, et see on halb. Meil on ainult üks partner tulevikus ja see on IOC, ilma nendeta me Olümpiale ei lähe.

„Ma saan aru emotsionaalsetest reaksioonidest, kuid need pole head. Me ei saa sundida IOC-d otsustama pärast sellist käitumist. Nende arvamus võib muutuda, kuid ainult oma ala parandades.“

Allikas: USA Today
Tõlkis ja vahendas: MTÜ - Toeta Eesti Maadlust https://www.facebook.com/ToetaEestiMaadlust

 

Kuum kaup poes

Küsitlus

Kust ostsid viimati spordivarustust või trenniriideid?