Raskesport.ee

  • Suurenda kirja suurust
  • Vaikimisi kirja suurus
  • Vähenda kirja suurust
Avaleht Maadlus William Baldwin: Mõtteid Buenos Airesest

William Baldwin: Mõtteid Buenos Airesest

Foto: maadlusliit.eeApollo, Poseidon, Zeus… kõik jumalad kuulnud ROKi otsust, maadlus tagasi arvata olümpiaalade hulka, naeratavad vaadates alla maale.

Peale seitsmekuulist (täpsemalt 208 päeva) eksiili, tegi maadlus, inimkonna suursuguseim ja vanim spordiala, triumfaalse tagasituleku.

Pärast sellist pikka ja vaevalist protsessi, tahame tagasi vaadata ja küsida : Kuidas kurat me sellisesse situatsiooni üldse sattusime ?

Miks tahtis ROK elimineerida maadlust, inimkonna vanimat spordiala ? Spordiala mis on väga rikka ajalooga, mida igal kontinendil sadade riikide sportlased harrastavad. Spordiala mis on üks viimaseid tõelise amatöörspordi kindlusi . Spordiala, mis õitseb ka vaesemates piirkondades ja annab lootust üle maailma. Spordiala mis pole lihtsalt olümpiaala, vaid üks olümpiamängude asutajatest ja alustaladest.

Kas see oli ülbus, hooletus, poliitika ? Vastus on … Kõik ülal mainitu. Ma usun, et peale veebruaris tehtud otsust maadlus kõrvaldada olümpialt, algas koheselt paras paanika. Selle otsuse tõelise tagajärje raskus hakkas otsustajate enda poole sööstma, rahvusvahelise üldsuse poolt. Maadlejad protestisid, ühiskond protestis, valitsused protestisid, paljud ROKi tavaliikmed protestisid, sportlased tagastasid medaleid ja alustasid näljastreike. See oli ROKile kõrgeima taseme avalikesuhete- alane katastroof. Nad polnud valmistunud selliseks kriitika laviiniks ja avalikkuse kirglikus reaktsiooniks, kindlameelsuses näha maadlust olümpial. Ma olen kindel, et kui ROK saaks ajas tagasi minna, siis sellist otsust nad enam ei teeks.

Tagasilöök sotsiaalmeedias ja tänavatel oli võimas ja poeetiline. Mõned peatasid mind ja ütlesid: “Hei, mister Baldwin, me täname teid selle eest mis te maadluse heaks teete. Ma pean ütlema, et see on mingi hullus mida ROK teeb! Ma mõtlen, et olümpia ilma maadluseta, oleks nagu 4. juuli (USA iseseisvuspäev) ilma ilutulestikuta!

Olles seda kõike öelnud, tõdegem, et kõik see segadus polnud muidugi ROKi süü. Pean tõdema, et enamuses oli süüdi siiski maadlus ise. Olles veel täpsem, siis FILA (Rahvusvaheline Maadlusliit), kes esindab maailma erinevaid maadlusliite ROKis. See oli koht, kus leidus kõige enam ülbust, korrapäratust ja hooletust. Õnneks endine president R. Martinetti hääletati välja ja tema asemel sai presidendiks serblane Nenad Lalovic. See oli Lalovic, kelle visiooni silmas pidades ja kelle juhtimisel loodi rahvusvaheline maadluskoalitsioon ja viidi läbi edukas kampaania maadluse ennistamiseks olümpiale!

Maadlejad mobiliseerusid, nad kuulasid ja õppisid. Tulemuseks oli võimas alaliidu reformimine nii matil, kui organisatioonis endas. ROK vaatas seda ja oli imponeeritud. Nad olid FILA-le aastaid rääkinud, et kaasajastage oma sporti, aga FILA vastus sellele oli alati:" Ei, täname ei !" Tulemuseks oli maadluse välja arvamine olümpiaperest - esimest korda 3000. aasta jooksul pidi maadlus vaatama olümpiaks ettevalmistusi väljastpoolt. Maadluspere ja Lalovici reformid olid kardinaalsed ja põhjalikud:

Reeglite muudatused, mis soodustavad suuremat punktisummat ja agresiivsemat maadlust
Suurem naissportlaste kaasatus, nii maadlusmatil kui organisatsioonis
Uus lähenemine spordi maadlusspordi esitlemisele, brändimise ja turundamiskommunikatsioonile.
Dünaamilisem esitlus teleülekannete vahendusel.
Sotsiaalmeedia ja kaasaegsete tehnoloogiate kaasamine maadluse tutvustamiseks ja turundamiseks.

ROK tahab olümpiat hoida värske ja modernsena. Olümpia vaatajaskond on vananev, mistõttu sponsorid ei olnud rahul sihtgrupiga ja sellega tuli midagi ette võtta, et kõik saaksid rahulikult raha edasi teenida. Tulemusena on meil X mängud, rannavõrkpallurid, kes jooksevad bikiinides ringi ja seda televsiooni vaadatuimal ajal. Enne kui te mind ründate, ärge saage minust valesti ARU! Seal on suurepärased sportlased, kes on Ameerikale toonud palju kuulsust ja au, seda nii rannavõrkpallis kui lumelaua sõidus. Usun et mõelmad kuuluvad olümpiale. Aga kaunite naiste bikiinides liiva sukeldamist, ei saa moderniseerimiseks nimetada, olgugi, et vaatajate keskmise vanuse toob selline telepilt alla.


Nüüd on maadluse kord. Uued maadlusreeglid teevad maadluse palju dünaamilisemaks ja vaadatavamaks, seda nii maadlejatele kui televaatajale. Eriti uhke olen ma naiste suurema kaasatuse üle maadluses. Hetkel on maadlusse kaasatud 30 miljonit meesmaadlejat ja  mehed on alaga tegelenud 3000 ja rohkemgi aastat. Naismaadlejaid on seevastu cir. 300 000 ja nende arv on suurenenud alates 1980. aastast pidevalt. Naised võistlesid esimest korda olümpiamängudel 2004. aastal  Ateenas. Hetkel on olümpial 6+6+6 kehakaalu st. 6 kreeka-rooma, vaba- ja naistemaadluse kehakaalu. Selliseks muudatuseks pidid mehed loobuma kummaski (kr.-rm ja vabam.) ühest kaalukategooriast, et naistemaadlus saaks 2 kehakaalu juurde.

Kindlasti oli meie võit Buenos Aireses super tulemus. Suurim võit 3000 aastase ajaloo jooksul, kuid natuke ka magushapu. Muidugi, me hüppasime toolidelt püsti ja lasime valla rõõmuhõisked kui tuli tulemus, et maadus on tagasi valitud. Ärge saage valesti aru, sport, mis seda kõige rohkem vääris sai ka valituks, kuid kogu protsess oli vigane, sest teistel aladel polnud algusest peale mingit võimalust maadlust võita. ROK jättis olümpia nö. näidisspordiala ukse kohe maadlusele lahti , hetkel, mil nad avastasid on oma kolossaalse vea suuruse, veendumaks, et maadlus tagasi valituks saaks. Näidisalad on tavaliselt need, mis toovad olümpiale uudsust, värskust ja erinevust. Alad nagu lacrosse, triatlon, mägijalgratas. Selge on see, et maadlusega on teised lood. Kui mina oleksin squashi või pesapalli juht kostitaksin  ma ROKi kohe kaebusega ja selle sisu oleks : Pesapall ja squash on mõlemad paremini defineeritavad uue spordialana olümpiamängudel kui maadlus. Miks panite te meid spordiala vastu, mis on olnud olümpiamängudel 3000. aastat ? Maadlus on ala, mille vastu on enneolematu rahvusvaheline kirg ja toetus, mis lõi välja just tema väljaheitmise hetkel olümpialt. Teie ebaprofessionaalse lähenemise tõttu polnud meil kunagi võimalustki.

Kogu see seitsme kuu tagune protsess, mis lubas üldse maadluse väljahääletamist oli ebakorrektne ja seda kõike selleks, et maadlus uuesti tagasi hääletada. Tuhandeid töötunde  ja miljoneid dollareid investeeriti, kuigi teistel aladel polnud kunagi isegi võimalust. Milline spordiala oleks praegu nö. näidisalana olümpial, kui ROK oleks aidanud reformida maadlust korrektselt, ilma sellise šokita ? Kui maadlus oleks jäänud omale kohale (mida ta kindlasti väärinuks) ja moodne viievõistlus oleks kinga saanud ( mida ta ka väärinuks), siis milline ala oleks võitnud? Squash, pesapall või karate ??? Kas nad kõik peaksid ootama jälle 4 aastat ?  EI! Ma loodan, et ROK võtab uuesti lahti oma raamatud ja annab neile spordialadele uue võimaluse 2020 olümpiamängudeks. Nad on kõik head spordialad ja väärivad kohta olümpiaperes.

Vahendas: Toeta Eesti Maadlust

Originaal:
http://www.huffingtonpost.com/william-baldwin-/reflections-from-buenos-a_b_3902517.html

 

Kuum kaup poes

UFC 147 RIO Venum
UFC 147 RIO Venum
(Püksid)

Küsitlus

Kust ostsid viimati spordivarustust või trenniriideid?