Raskesport.ee

  • Suurenda kirja suurust
  • Vaikimisi kirja suurus
  • Vähenda kirja suurust

RASKESPORT.EE PORTAAL ON UUENDAMISEL.
Osad uudised võivad olla ajutiselt kättesaamatud. Vabandame!

Avaleht Taipoks / kikkpoks Kergelt lüües meistriks

Kergelt lüües meistriks

Tavainimese meelest on kikkpoks see, kus löögid on valusad ja verised. Hea matš on siis kui on nokaut. Tegelikult võisteldakse kikkpoksis ka kerges kontaktis, kus rõhku pannakse tehnikale ja kiirusele ja liiga tugev löök võib tähendada eemaldamist.

Alo Veenpere, keda võib lugeda üheks Eesti edukamaks kerges kontaktis võistlejaks, alustas oma sportlase karjääri hoopis korvpalli ja kergejõustikuga ning on korduvalt tulnud Tartumaa koolinoorte meistriks odaviskes. Huvi erinevate võitluspordi alade vastu tekkis Alol varases teismeeas. Alles gümnaasiumis otsustas ta kikkpoksiga tegelema hakata. See oli aastal 2006 ja esimeseks treeneriks sai Rain Ruuder.

Treeningute esimesel perioodil keskendus Alo mõlemale stiilile nii täis- kui kergkontaktile. Oma esimese matši pidas Alo kergkontakti stiilis. Edaspidi on ta teadlikult valinud võistlusi just selles stiilis. „Ma ei tunne vajadust vastast nokauteerida,“ räägib ta. „Pinget pakub rohkem küsimus, kas minu tehnika ja kiirus ületab vastase oma.“ Ometi on Alo ka täiskontaktis edukalt võistelnud ja aastal 2008 võitis ta Estopenil meistritiitli. Hilisemad matšid on olnud kergkontaktis ning kuna vastasteks sattusid mitmed taekwondoga tegelevad sportlased, siis otsustas ta ka pisteliselt selles spordialas end täiendada. Nüüd kuulub tema tiitlite hulka ka taekwondo WTF Eesti meistri nimetus. Eelmise aasta kevadel avanes Alol võimalus õppida Los Angeleses erinevate mainekate treenerite käe all nii taekwondod kui ka wushu´d.

Kui sageli on täiskontakti eesmärgiks vastast nokauteerida, siis kergekontaktis saab löögistiili eest punkte. Alo sõnul löövad enamus sportlasi ikka vähemalt pool matši täisjõuga. „Lihtsalt see kui tugev kontakt kohtunikule paistis sõltub juba võistleja tehnika meisterlikkusest.“ Ta rõhutab veel:“Kohtunikud peaksid olema korralikult koolitatud, järgima rangelt reegleid. See stiil välistab niisama lahmivad võistlejad, enne kui kohtunik neile hoiatuse või miinuspunkti annab ebakorrektse tehnika eest.“

Alo arvates ei saa öelda, et üks stiil on parem kui teine. „Eeskätt tuleb lähtuda sportlase individuaalsest huvist ja võimetest,“ lausub ta. Neile, kes soovivad teha rohkem efektseid pöördeid ja akrobaatikat hõlmavat tehnikad, soovitab ta kerget kontakti.

Veebruari alguses toimunud BalticOpenil kindlustas Alo endale ülekaalukalt meistritiitli. Tema keskendumisvõime ja segavate asjaolude eiramine annab tunnistust tõelisest võitlejahingest. Kahe tunni jooksul võitis ta kolm matši. „Organisatoorsetel põhjustel olin sunnitud esimese matši tegema ilma mingi eelneva soojenduseta. Sekundeerisin parasjagu kaasvõitlejat, kui ühtäkki öeldi, et alla viie minuti on aega ümber riietumiseks ning juba ringi astumiseks,“ kirjeldab Alo oma kogemust. Ta võitis 3:0.  Kindla süsteemi järgi kuus korda nädalas treeninguid viisid sihile. Ainus suur miinus on, et Tartus napib tasemel sparringpartnereid.

Nõo vallas elav ja treeniv Alol on oma saal, lausa terve hoonekompleks, mille kujundus ja sisustus soosivad sportimist. Selle saali sai ta tänu isa eluaegsele spordilembusele. Tema juures trennis käivad erinevad sõbrad, väikene grupp, sest ajaliselt  pole lihtsalt võimalik ajaliselt uute huvilistega tegeleda. Tulevikus plaanib ta siiski oma elu siduda võitluskunstidega, lähiajal saada treenerikategooria ning võistelda edukalt rahvusvahelistel turniiridel.

Alo on ehe näide sellest, et alati ei pea kulmu rulli lööma vaid kikkpoksiga võivad tegeleda ka need kes soovivad intelligentsemat lähenemist võitlusspordile. Euroopas WAKO föderasiooni võistlustel on tatami liigid populaarsed, meil eelistatakse siiski erinevaid täiskontakti stiile, olgu siis selleks kikkpoks või hoopis MMA. Samas võib julgelt väita, et kergekontakti populaarsus kasvab üha enam ning väljavaated edukalt rahvusvahelisel areenil võistelda on nii mitmelgi sportlasel. Alo, kes on valinud rkikkpoksja keerulise, ent äärmiselt huvitava tee, soovib oma kodukohas arendada erinevaid võitluskunstidega tegelejaid ning miks ka mitte neid tulevikus viia meistritiitliteni.

 

Alo Veenpere saavutused:

2007 Eesti Meistrivõistlused II koht

2008 Eesti Lahtised Meistrivõistlused I koht

2009 Eesti Lahtised Meistrivõistlused I koht

2011 WTF Taekwondo Eesti Meistrivõistlused I koht

2013 Eesti Lahtised Meistrivõistlused II koht

2013 WTF Taekwondo 1.dan (must vöö) Ameerikas

2014 Eesti Meistrivõistlused tatami liikidel I koht

 

Kersti Järve

 

Küsitlus

Kust ostsid viimati spordivarustust või trenniriideid?